sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Simple is beautiful: Karitsaburgerit tsatsikilla

Juhannnus meni tällä kertaa ihan kotona. Säätkään eivät pääkaupunkiseutua suosineet, joten päätimme panostaa tuohon syömäpuoleen. Ville haki ennen juhannusta kaapista läjän menneiden vuosien ruokalehtiä ja Glorian ruoka&viini -lehden numerosta 4/2012 löytyikin oivallisten hampurilaisten reseptit. Siinä kuminabriossiviipaleiden väliin tuli mausteiset karitsanjauhelihapihvit ja kastikkeeksi raikasta tsatsikia. Me laitettiin väliin myös babypinaattia. That's it! Nojoo, kaveriksi tehtiin lohkoperunoita.



Briossin väsäily piti aloittaa jo edellisenä iltana, sillä taikinan tulee tekeytyä jääkaapissa 8-12h.

Kuminabriossiin tuli
  • 4 kanamunaa
  • 15 g tuorehiivaa
  • 2 tl kuminaa
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 150 g pehmeää voita
  • 1 rkl öljyä vuoan voiteluun 
Huoneenlämpöiset kanamunat ja hiiva sekoitetaan tasaiseksi. Sekaan lisätään jauhot ja mausteet ja vaivataan 15 min. Voi lisätään nokareina joukkoon. Taikinaa vielä vaivataan tasaiseksi n. 10 min. Taikinan tulee levätä jääkaapissa 8 - 12 tuntia. Lepäämisen jälkeen taikina kumotaan jauhotetulle pöydälle ja leivotaan limpuksi joka sitten nostetaan öljyttyyn leipävuokaan kohoamaan 30 minuutiksi. Briossi paistetaan 175 asteisessa uunissa n. 40 minuuttia, kuunnes on kauniin värinen. Leipää tulee ennen kumoamista jäähdyttää 15 minuuttia vuo'assa. Briossi kannattaa jäähdyttää jääkaapissa vähintään n. tunti ennen viipaleiksi leikkaamista. Viipaleet grillataan molemmin puolin sillä välin kun burgerit ovat vetäytymässä.

Karitsanjauhelihapihveihin tuli
  • 400 g karitsan jauhelihaa
  • muutama kynsi valkosipulia
  • 1 sipuli
  • 1/2 rkl öljyä
  • 1 kananmuna
  • 2 tl fenkolia jauhettuna
  • 2 tl juustokuminaa jauhettuna
  • 1 tl kanelia jauhettuna
  • 1 tl neilikkaa jauhettuna
  • 1 - 2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
Sipulit kuoritaan, hienonnetaan ja kuullotetaan pannulla. Sipulit ja muut ainekset vaivataan kulhossa tasaiseksi taikinaksi, josta leivotaan 6 pihviä.  Pihvit  paistetaan n. 2 minuuttia per puoli, jonka jälkeen ne saavat levätä foliossa muutaman minuutin.

Tsatsikin reseptiä vähän muokattiin ja meillä siihen tuli
  • puolikas kurkku
  • valkosipulin kynsi
  • muutama kevätsipuli
  • useampi oksa minttua
  • 1 lime
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
Kurkku pestään, halkaistaan ja kostea sisus koverretaan esim. lusikalla pois. Kurkku leikataan ohuen ohuiksi viipaleiksi. Valkosipuli kuoritaan ja murskataan. Kevätsipulit ja minttu silputaan. Limetistä raastetaan kuori ja puristetaan mehu. Kaikki ainekset sekoitetaan jogurttiin ja maustetaan suolalla ja sokerilla.

Briossi oli aika namia, mutta tuskin tulee kovin usein tätä tehtyä, sillä ei ole mitään laihduttajan ruokaa. Mausteiset karitsanjauhelihapihvit tulee kyllä varmasti tehtyä toistekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti